Σάββατο 16 Απριλίου 2016

«Πήρα κόκκινα γυαλιά»

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14844789/?claim=urweyez4nqn">Follow my blog with Bloglovin</a>

  Αυτή τη φορά θα σου ποστάρω μια ακόμα αγαπημένη μου σειρά που παρακολουθούσα πριν χρόνια, όταν ήμουν μαθήτρια. Πρόσφατα, βρέθηκα μπροστά της τυχαία και ξανακόλλησα. Έτσι, λοιπόν, σήμερα θα σου γράψω για τη σειρά του Alpha  «Πήρα κόκκινα γυαλιά» που πρωτοπαίχτηκε τη σεζόν 2007-08. Η σειρά αυτή παιζόταν κάθε Δευτέρα και θυμάμαι πως ήταν ο μόνος λόγος να ανυπομονώ για τη κατά τα άλλα τόσο μισητή μέρα της σχολικής εβδομάδας. Αποτελείται από έναν & μοναδικό κύκλο που περιέχει 29 επεισόδια.
  Μέσα σ αυτά, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τρεις γυναίκες τόσο ίδιες & τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Τη Σάντυ, τη Μαριάννα & την Αλεξάνδρα. Η πρώτη είναι τελειόφοιτη μαθήτρια του Λυκείου, η δεύτερη είναι η 35χρονη δυναμική μητέρα της & η τελευταία είναι η γιαγιά του σπιτιού που φτιάχνει τα πιο νόστιμα κουλουράκια της Αθήνας.


   Οι τρεις αυτές γυναίκες ζουν στο ίδιο σπίτι δίχως αρσενικά. Όλα ξεκινούν από την απόλυση της Μαριάννας που γίνεται αφορμή να έρθουν τα πάνω κάτω στις ζωές τους. Συγκεκριμένα, αυτό που ταράζει τα νερά είναι η απόφασή της να συνεχίσει ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε πριν ξεκινήσει να δουλεύει, δηλαδή πριν 17 χρόνια.
   Τότε- όντας άριστη μαθήτρια- εγκατέλειψε τη τελευταία χρονιά του σχολείου & μαζί της και τις εισαγωγικές. Κι αντί για τα βιβλία, βρέθηκε με ένα παιδί στην αγκαλιά, αναγκασμένη να βγει στην αγορά εργασίας με βοηθό πάντα  τη μαμά Αλεξάνδρα. Με λίγα λόγια, τώρα -στα 35 της ,αποφασίζει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα & να.. σπουδάσει!
  Κάπως έτσι, η Μαριάννα κάθεται ξανά στα θρανία ως συμμαθήτρια της κόρης της στο φροντιστήριο. Και εκεί ακριβώς είναι που ξεκινάνε τα παρατράγουδα… και οι δυο γνωρίζουν τον απόλυτο έρωτα! Η Μαριάννα ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της, καθηγητή Αρχαίων, Δημήτρη. Ενώ η Σάντυ βρίσκει τον έρωτα στα μάτια ενός άλλου καθηγητή, του Σάκη, που τυχαίνει να είναι επίσης καθηγητής τους αλλά & ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου.
    Ανάμεσα σε αναγνωρίσεις ρημάτων, κλίσεις ανωμάλων & μεταφράσεις σε Αρχαία & Λατινικά, βλέπουμε την μπερδεμένη αλλά συγχρόνως τόσο απολαυστική εξέλιξη του έρωτα της Μαριάννας με το Δημήτρη & της Σάντυ με το Σάκη. Διαφορές ηλικίας, προβλήματα & παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν. Τι γίνεται όμως όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται; Και οι τρεις γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ίντριγκες, συγκρούσεις και σοβαρές αποφάσεις; Κι όλα αυτά με φόντο τον φτερωτό θεό & τις Πανελλήνιες.
   Από τη πρώτη στιγμή, η σειρά αυτή ξεχωρίζει. Το φρέσκο και νεανικό γεμάτο έρωτα & διάβασμα story είναι αρκετό για να σε πείσει. Αν σκεφτείς ότι σου φέρνει στο μυαλό ανάλογες αναμνήσεις και εμπειρίες από τα μαθητικά σου χρόνια, υπάρχει κάποιο είδος ταύτισης. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση του σχολείου, των διαγωνίσματος & των εξετάσεων σου είναι αναμφίβολα οικεία. Μάλιστα σ’ αυτήν ακριβώς οφείλεται και η ύπαρξή αυτού του post  .
  Πέρα από το all time classic χτυποκάρδι ανάμεσα σε καθηγητή και μαθήτρια, η σειρά αυτή έρχεται επάξια να αντικαταστήσει τις αμερικάνικες κομεντί με φόντο το κολλέγιο, προσαρμοσμένο πάντα στα ελληνικά δεδομένα. Μάλιστα, πρέπει να σου τονίσω ότι το σενάριο όχι μόνο είναι αξιοπρεπέστατο & καλοδουλεμένο αλλά προβάλλει υπέροχες ιδέες & μηνύματα-που προσωπικά με αγγίζουν.
  Αρχικά η σειρά περιστρέφεται γύρω από το γυναικείο δυναμισμό που απαιτεί η μονογονεϊκή οικογένεια της σύγχρονης κοινωνίας. Επίσης προβάλλεται η αναγκαιότητα της μόρφωσης και η ανάγκη για αυτοολοκλήρωση μέσω αυτής. Τέλος, προάγει μια αισιόδοξη αίσθηση για την δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους τομείς. Δεύτερη ευκαιρία στις σπουδές, στην αγάπη & τον έρωτα ακόμα και την ίδια τη ζωή.
    Πέρα απ όλα αυτά, μεταδίδονται μηνύματα για αυτόν τον άθλο που λέγεται «Πανελλαδικές» & το νεανικό έρωτα που γίνεται η σκιά των πιο όμορφων & ανέμελων χρόνων, αυτών του σχολείου. Ωστόσο, γίνονται αρκετές ρεαλιστικές αναφορές για τη σημασία των σπουδών πόσο μάλλον με βάση την ελληνική πραγματικότητα.
   Απ’ τις λίγες φορές που σε σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική σειρά ο έρωτας πρωταγωνιστεί συγχρόνως σε διαφορετικές ηλικίες και πάνω στα θρανία, γι αυτό πιστεύω αξίζει να της ρίξεις μια ματιά. 



Υ.Γ : Τσέκαρε το τραγούδι των τίτλων https://www.youtube.com/watch?v=8C2Z3wDTKKg  , είναι το ομότιτλο τραγούδι του Κραουνάκη σε εκτέλεση των Émigré. & Αν θες να δεις τα επεισόδια κλίκαρε στο

Υ.Γ 1:  I © Θεωρητική!
Υ.Γ2 : Ένα like για τους φιλολόγους της σειράς (ακόμα δε μπορώ να απαντήσω στο δίλλημα Δημήτρης ή Σάκης, αν μπορείς εσύ θέλω να το μοιραστείς μαζί μου)
Υ.Γ3 : Ένα dislike για το ταμπού Έρωτας- Γ’Λυκείου- Πανελλήνιες!
Υ.Γ4 : Ένα καλό κουράγιο στα παιδιά που φέτος δίνουν Πανελλαδικές J


Με πολλά Μουάτς,
Νανά Μιχ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου